četrtek, 16. september 2010

Carpe Diem

Dnevi minevajo, mine teden, dva, mesec, polletje, leto, mi pa čakamo in sanjamo o boljših časih, o nekih velikih dogodkih, prelomnicah, obljubljeni deželi, čakamo čas, ko bomo potovali, se družili, dopustovali, "samo še to postorimo" si rečemo potem pa bomo resnično imeli čas uživati. 

Ob vsej tej silni želji po idealni prihodnosti pa pozabimo živeti tukaj in zdaj - DANES! Včerajšnji dan je zavedno minil, jutrišnji ne vemo kaj prinaša, je vsem nam neznana prihodnost. Danes je tisti dan, ki ga imamo tukaj, ki ga lahko živimo in na katerega lahko vplivamo kakšen bo. Vsak dan lahko izživimo polno, če se za to odločimo. Že jutro začnimo s pozitivnim odnosom do dneva, z optimizmom in veseljem, z zavedanjem, da bomo sami sebi ustvarili tak dan, da nas bo osrečil.

Pomembne so male radosti: podariti nasmeh, objem, povedat nekomu, da ga imaš rad, da si vesel ker je v tvojem življenju, opaziti naravo okoli sebe, začutiti veter na svoji koži, poklicat prijatelja na katerega se spomniš, sprehoditi se skozi park, z otrokom preživet urico v peskovniku ... Ne čakajmo vedno posebnih priložnosti, da nekomu povemo, da ga imamo radi, ne čakajmo letnega dopusta, da si lahko privoščimo izlet v naravo ... vse to lahko storimo že danes, v tem dnevu, ki je tukaj za nas. Takšno življenje prinaša več spontanosti in pristnosti  tudi v medsebojne v odnose.

Naučimo se izkoristiti dan, poskušajmo slediti pravilu, da 24 ur razdelimo na 8 ur spanja, 8 ur dela in 8 ur časa za nam prijetne aktivnosti. Odložimo breme službe, ko se vrnemo domov in se posvetimo sebi, družini, prijateljem, prostočasnim aktivnostim, ki nam polnijo naše baterije.

Zvečer preden zaspite se v mislih sprehodite skozi vaš dan, ki jemlje slovo. Podoživite za kratek hip tiste trenutke, ki so bili polni radosti, ljubezni, ko ste se počutili izpolnjeni ... poslovite se od dneva s hvaležnostjo, ker vam je bil dan in z zavedanjem, da je bil smiseln.

"Vaše delo bo počakalo, da boste z otrokom lahko občudovali mavrico, toda mavrica ne bo počakala, da vi najprej opravite delo".